Băncile au anunțat BNR că în cursul dimineții de joi s-au înregistrat cereri de la populație pentru spargeri de depozite, a afirmat guvernatorul băncii centrale, Mugur Isărescu. Acesta le transmite clienților cu economii de sub 100.000 de euro că nu au motive să acționeze în acest sens, potrivit Mediafax.
„Nu este un motiv de spargere a depozitelor. În cursul dimineții am primit știri că unii au început să-și scadă depozitele, dacă au mai mult de 100.000 de euro e treaba lor”, a spus Isărescu.
Guvernatorul BNR a arătat că 100.000 de euro, suma garantată pentru un deponent la o bancă, reprezintă o sumă mare pentru o țară ca România.
„Avem garantată această sumă. Avem inclusiv mișcarea rapidă a acestor depozite în alte bănci care funcționează, cu distribuirea ulterioară la ghișee”, a continuat Isărescu.
În cazul băncilor cu capital cipriot, Isărescu a arătat că activele acestora reprezintă doar 1,3% din totalul activelor bancare, iar toate depozitele de la Marfin România, bancă al cărei acționar majoritar – Popular Bank of Cyprus va fi lichidat, are depozitele integral garantate.
A doua bancă din Cipru prezentă în România, Bank of Cyprus, deține 0,7% din totalul activelor la nivelul sectorului bancar românesc.
Vicepreședintele Raiffeisen Bank James Stewart a declarat joi că unii clienți de la bănci mici din România, printre care bănci cipriote și elene, au mutat în ultimele 10 zile depozitele la instituții de credit mai mari, considerându-le mai sigure.
Autoritățile cipriote au convenit recent un acord cu FMI și Comisia Europeană pentru împrumuturi de 10 miliarde euro și care prevede pierderi pentru deponenții cu peste 100.000 de euro de la cele mai mari două bănci ale țării. Cyprus Popular Bank (Laiki) va fi închisă, iar depozitele de la cea mai mare bancă, Bank of Cyprus, vor înregistra pierderi în cadrul unui proces de restructurare.
Depozitele din Cipru sunt garantate, la fel ca și în România și restul UE, în limita a 100.000 de euro, însă pentru sumele ce depășesc acest prag pierderile s-ar putea situa la 40%, în urma condițiilor impuse de statele zonei euro pentru un pachet de împrumuturi externe.